CinTa InDAh

CinTa InDAh

Sunday, September 23, 2012

Berkongsi Cerita Ibu Hamil berbadan XXL...

ok, lama gak fikir nak masukkan entri ni dalam blog.
walaupun ada rasa cam malu sikit, tapi, untuk berkongsi pengalaman yang tak semua perempuan rasa, gagahkan juga tulis panjang2 nie..

sebenarnya, berat badan sy memang tak bersapa tetap, masa bertunang, 73kg, masa kawin 80kg, masa awal pregnant, setahun kemudian, berat dah jadi 93.5 kg...
sepanjang tempoh kehamilan awal sampai 7 bulan setengah, takde pertambahan berat badan, malah, berat turun sampai 89 kg.. risau gak
tapi, bila scan baby dalam perut, pertumbuhan Ok dan positif.. mungkin sebab diet yang sy amalkan bagi kurangkan diabetis yang ada nie..
kencing manis masa ngandung nie doc dapat trace lepas minum air gula hari tu... (awal2 ngandung)

okeh...
bercerita tentang pengalaman yang sy lalui masa carry baby dalam rahim nie banyak..
tulisan2 sebelum nie semua berkisarkan tentang rasa indah, kali ni sy nak selitkan sikit kesusahan yang tak seberapa, bukan niat mengeluh, cuma untuk memberi sedikit motivasi pada big mama2 yang baru disahkan hamil.. hehhehehehe

masa awal mengandung, sy tak rasa sebarang sickness, morning ke, evening ke, night ke.. semua takde, muntah2 pun takde. semua serba bahagia. hehehe
cuma kadang2 rasa mengada ngada tu muncul sendiri, nak dimanja lebih oleh en. suami. hehhehe
bila kandungan dah cecah 4 bulan, perut dah semakin nampak isi, kaki dah mula kejang waktu malam...
masa ni dah start susah nak buang air besar dengan gaya cangkung. mungkin sebab kapasiti lemak dalam peha buatkan perut nie tertindih... pastu amik la posisi tandas duduk...
masa awal2 semua ok jer....

masuk bulan ke-5 kandungan, dah mula tak boleh nak duduk kat atas permukaan keras. jangan la sesekali tenyehkan bontot pada permukaan simen, tile dan batu2 keras.. tunggul kayu pun jangan tau..
padahnya, bila nak bangun, memang tak terdaya la.. nak jalan pun sama..
alih2, en. suami kena jadi kren pengangkut setiap kali nak berdiri.. bila dah mampu berdiri, baru leh jalan sendiri..

bagi yg suka travel jauh2, takde masalah pun. sepanjang tempoh hamil, sy takde masalah sepanjang perjalanan, sakit belakang pun takde, dok dalam kereta adalah suasana yg menenangkan.. agaknya baby dalam perut pun suka.. sebab setiap kali masuk dalam kereta, kena aircond, dye akan gerak2.. suka la tu...
:)

masuk 7 bulan kehamilan, masalah yang sangat besar adalah kesukaran buang air besar n air kecik. dua2 tersepit... takleh nak lepaskan semuanya..
makan la buah banyak2 supaya senang perjalanan air besar.
kemungkinan utk dapat jangkitan kencing kotor sangat besar masa nie.
musibahnya, memang terasa nak tercabut sambungan tulang2 kat kawasan punci kencing ni.

masuk bulan ke-8, ari2 rasa sangat sakit.
perut pun kencang macam nak luruh..
oleh yang demikian, kena la g spital check up, memandangkan klinik yang buat rawatan hari2tu macam tak mengurangkan kesakitan, terpaksa la g hospital Kemaman..
lepas 4 jam menunggu, doc bagi ubat antibiotic kaler pink utk rawatan kencing kotor..
lepas seminggu amik ubat, baru ok dan kurang sikit kesakitan..
kalau tak, nak bangun pun susah, sakit macam nak merangkak turun dari katil
sakit yang macam nak tertanggal tulang celah kangkang nie.. adehhh.. jangkitan kuman yang teruk la nie..
pas 2 minggu, semuanya kembali seperti biasa.. kesakitan biasa, kemengantukan biasa.. hehhehehe...

minggu ke-36 kandungan, kalau ikut fasa, dah 9 bulan... kena pulak tekanan darah tinggi..
agak bahaya pada keesihatan ibu n anak, kena makan ubat, 3 kali sehari..
sangat mengantukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk... sampai boleh tertidur waktu menaip sesuatu



pada bakal2 ibu yang berbadan sedap nie, silalah turunkan sikit berat badan untuk keselesaan masa mengandung..
anda boleh.:)

1 comment:

Faizah Abd Rahman said...

tqs sudi share ye sis. *thumbs up